Kreta er den største av de greske øyene, og har rundt en halv million fastboende. Øya er kjent for sine vakre strender, men byr også på mye annet. Kreta er delt opp i fire: Chania, Rethymno, Heraklion, og Lasithi. Kreta er et yndet reisemål for turister på grunn av sine fantastisk flotte strender, gode klima, og muligheter for et pulserende uteliv.

Type
Reiseselskap
 
PakkereiseExpedia
Bare hotellHotels.com
Bare flySupersaver

Heraklion er i tillegg til å være en av Kretas fire deler, en egen by, som er Kretas største. Det bor rundt 275.000 i byen som også omtales som Iraklio. Heraklion har egen flyplass som ligger midt på Kreta, og herfra kan man komme seg til øyens andre deler, eller reise videre til andre øyer. I tillegg kan man komme seg til og fra byen med ferge, og Athen er blant byene med båtforbindelse til Heraklion.

En av Kretas og Heraklions største severdigheter er palasset i Knossos, hvor kong Minos i følge legenden holdt til. I Knossos finner man også åstedet for legenden om labyrinten og Minotauros. Heraklion har i tillegg mange kirker. De venetiske bymurene som omkranser bykjernen verdt å få med seg. Det er en rekke museer i byen, samt at det er muligheter for seiling, riding, fjellklatring og vannsport.

Chania er den største byen på Kretas vestre side. Byen har meget flotte strender og er populær blant skandinaviske charterturister. I tillegg har den en gamleby. Chania har en internasjonal flyplass med flyvninger til og fra blant annet Skandinavia, samt at det er fergeforbindelse med Athen. Chania er godt tilrettelagt for turisme og har mange hoteller, barer og restauranter.

Kreta på natten

Hersonissos (også kalt Chersonissos) er stedet for festglade ungdommer. Spesielt for norske jentegjenger er dette er populært reisemål. I tillegg til en rekke barer og utesteder har Hersonissos fine strender.

Elounda er en mindre fiskelandsby rundt 8 mil fra Heraklion. Fra Elounda kan man reise til øyen Spinalonga (offisielt navn Kalidon). Spinalonga er en festning som skulle beskytte havnen, og senere ble øyen brukt som en camp for lepra-syke. Nå er det en arkitektonisk attraksjon med mange tilreisende hvert år.

Ierapetra har æren av å kunne kalle seg Europas sørligste by, og har et klima blant de beste på kontinentet. Byen byr ikke på all verden, men har et koselig sentrum, strender, og lager det som har blitt kalt ”den beste raki-en på Kreta”.

Malia er en annen party-destinasjon på Kreta, men mens skandinaver ofte velger Hersonissos, er Malia britenes favorittsted. Verdt et besøk for dem som ikke kan få nok festing og har lyst til å oppleve nattelivet flere steder i løpet av sin tur til Kreta.

Ball - Kreta

Samaria Gorge nasjonalpark tilbyr et av Europas mest spektakulære naturlandskaper. Man kommer seg hit på flere måter, men det enkleste er å ta en organisert tur fra Chania. Nasjonalparken er en lang fjellkløft som ble opprettet i 1962. Parken har flere utryddingstruede arter og mange ulike fugler og blomster. Inne i fjellkløften ligger den forlatte landsbyen Samaria.

Selv om Kreta kanskje trekker flest turister grunnet sitt klima og sine nydelige strender, er det mer å oppleve enn dette. Øyen byr på flere kulturelle opplevelser og er åsted for legender om blant annet kong Midos og Minotauros. Man kan også oppleve øya Spinalonga, eller feste i Hersonissos og Malia. Kreta er perfekt for både barnefamilier, kjærestepar eller ungdomsgjenger, det er ikke uten grunn at det er et av favorittreisemålene blant nordmenn.