Italia er det perfekte landet for å kombinere ferie med vinsmaking. Du trenger ikke være vinekspert eller spesielt interessert i vin en gang. Kombinasjonen ferie, estetikk og nytelse blir som regel en fenomenal opplevelse uansett. En litt oversett region, smekkfull av spennende historie, både når det gjelder vin og annet, er Sicilia.

Er du interessert i vinområder rundt omkring i verden? Verdensviner.no har mange nyttige artikler og gode tips.

Sicilias historie

Arkeologiske utgravninger viser at det sannsynligvis bodde folk på Sicilia allerede for 14000 år siden. Rundt 700 år før vår tidsregning (700 år f.Kr.) vet vi at øya rommet flere greske og fønikiske kolonier. Etter mange hundre år med krig og kamp om makt i den viktige handelsregionen, ble Sicilia en del av Italia i år 1860. Kulturen på øya er særegen og rik, spesielt innenfor arkitektur, kunst og mat-tradisjoner.

I moderne tid er øya kanskje mest kjent som opprinnelsesstedet til den italienske mafiaen, Cosa Nostra. En teori om hvordan Cosa Nostra ble dannet, antar at det hele startet som en gruppe som fungerte som beskyttelse for landeiere og gårdbrukere, mot omreisende røverbander. Etter hvert utviklet mafiaen seg til å bli både en egen kriminell organisasjon, samtidig som de var en slags protestbevegelse som stod i mot myndighetene på fastlandet.

Gammel tradisjon for vin

Druer fra SiciliaNår det gjelder vin, strekker Sicilias historie seg tilbake minst 2500 år. Fordi øya ligger sentralt plassert i Middelhavet, var Sicilia et hyppig besøkt handelssted og knutepunkt mellom alle de sjøfarende folkegruppene i området. Øya har et meget fruktbart jordsmonn som egner seg for dyrking av vindruer, både fordi vulkansk aske bidrar, og på grunn av det behagelige klimaet.

Dette har gjort Sicilia til det tredje største vinproduserende området i Italia, der landet under ett regnes som verdens største vinprodusent (en tittel de veksler på å inneha fra år til år, sammen med Frankrike). Vin fra Sicilia regnes som veldig frisk, og druene dyrkes nesten utelukkende økologisk. Temperaturen og den jevne gjennomstrømningen av vind, gjør at det sjelden kreves sprøytemidler, samtidig som edelråte er en sjelden forekomst.

Slik kommer du deg rundt på Sicilia

Vil du reise på vinferie til Sicilia, har du nærmest uendelige muligheter å velge mellom. Mange foretrekker å reise på egenhånd, og kommer seg rundt på øya med leiebil eller offentlig transport. Selv om øya har et godt rutenett for tog, er det som regel raskere med buss. De tre viktigste busselskapene som opererer på Sicilia er SAIS, Interbus og AST. Til sammen gjør de det meget enkelt å forflytte seg mellom de aller fleste byer og landsbyer.

Spennende byer å besøke

Palermo er et must! Hovedstaden på øya er kjent for sine svært gode restauranter, der du selvsagt får smakt på ypperlige viner fra Sicilias mange vingårder. Arkitekturen er spennende og unik, inkludert mange palasser, flotte kirker og andre særegne bygninger. Mafia-historikken til tross; i dag er Palermo en av Europas mest besøkte destinasjoner. De historiske byene Messina, Catania og Siracusa er også verdt et besøk.

Siciliansk vin

For vinelskere er Etna-regionen kanskje det som lokker mest. Her ligger gårdene tett i tett, der det dyrkes gode vindruer, oliven og sitrusfrukter. Mange av vingårdene har overnattingsmuligheter, egen restaurant, og du får selvsagt omvisning med vinsmaking på menyen.

Marsala-området er også høyt på lista når det gjelder vinferie i Italia. Rundt byen med samme navn (Marsala), ligger det mange gårder som er spesielt kjent for sine sterkviner. Vinene kalles faktisk også for Marsala, på lik linje med portvin fra Porto, Madeira fra Madeira, og så videre.

Utenom sterkviner, er tørre og friske hvite viner blant de du burde prøve. Disse produseres ofte fra druene Grillo, mens Nero d’Avola er den mest kjente rødvinsdruen. Sicilianske viner er ikke bare unike på grunn av jordsmonnet, men også fordi det hyppig brukes rundt 50 druesorter som du kun finner på denne øya.