klokke_kabalUansett hvor man er i verden, enten du er på feriereise til varmere strøk, på hytta di om vinteren, eller sitter og slapper av i en park er en kortstokk noe man alltid bør ha med seg. Å kunne ta frem kortstokken og spille kort med gode venner slår aldri feil, uansett alder.

Reiser du for eksempel på familie ferie til syden, er det greit å ha noe å fylle kveldene med, og å spille et godt kortspill er alltid populært.

Selv uten barn tilstede, eller også om du er alene kan en kortstokk være godt selskap. Om du har hørt Stein Ingebrigtsen sin historie om «Soldatens kortstokk» vet du også at betydningen av kortene kan være mer enn man tror. Å legge en god kabal gir deg masse underholdning, og du kan gjøre det hvor som helst. Neste gang du reiser på en tur, husk derfor å pakke med deg en korstokk eller to (kabaler kan spilles med alt fra 1 til 4 kortstokker).

En av grunnene til at kabal har blitt såpass populært, er enkeltheten ved den. Du trenger ikke noe annet enn en kortstokk, en plass du kan legge ut kortene, noen basis-regler – og alle i alle aldre kan legge seg en kabal. Dette er rent og enkelt tidsfordriv, og om man går noen tiår tilbake (og lengre), til en tid da man ikke hadde dagens stress, komplikasjoner og karriere-jag var det å sette seg ned med en pipe (som jeg ville ha gjort), et godt glass med noe oppi og en kortstokk noen av dagens gleder.

De mest kjente kabalene har nok de fleste vært innom, men vær klar over det – det finnes utrolig mange kabal-versjoner! På kabal24.no vil du finne norske regler til mer enn 850 kabaler!

Kabal, eller Solitaire som det heter vanligst på Engelsk ble først kalt for Patience, spesielt i Frankrike, Tyskland, England og Polen. Man vet ikke helt sikkert, men det er flere som mener at kabal har utspring fra de Baltiske landene, og da ikke nødvendigvis fra kortspill, men fra spådomskort, eller Tarot som det også heter. Basisen er lik, en person legger ut kort, og forsøker å få noe ut av det, enten en spådom eller et mål. De første kabalene ble lagt ut på 1700-tallet. En som svært gjerne satte av tid til å legge seg en kabal, var selveste Napoleon Bonaparte. Hans kjærlighet til dette spillet har gjort at flere kabaler er blitt kalt opp etter han.

7-kabalen

Den mest vanlige kabalen har mange navn, jeg kjenner den som 7-kabal, eller sjuerkabal. For de som spiller kabal på nett, er versjonene som oftest på engelsk, og heter da oftest Klondike. Men kan også hete Canfield, Yukon, osv osv, eller simpelthen Solitaire. Du må både ha litt strategi og en porsjon flaks for å få den til å gå opp. Å ha en god strategi og tenke fremover er derfor viktig.

I tillegg til det vanlige oppsettet (se bilde), finnes det over 100 varianter av kabalen. Viste du forresten at grunnen til at du har kabaler med på datamaskinen er fordi Microsoft ville gjøre brukerene sine kjent med bruk av mus ?

Microsoft Windows hadde kabal med på sine datamaskiner første gangen i Windows 3.0, som kom i 1990. Kabalen alle som kjøpte Windows 3.0 fikk med var den tradisjonelle Klondike-kabalen (sjuerkabalen).
Microsoft sin begrunnelse for å ha med en kabal i Windows 3.0 var for å roe ned de som ble skremt av det nye operativ-systemet. Blant annet skulle den få brukere til å bli vant med å bruke mus, og den nye metoden å jobbe med datamaskiner: Dra-Dropp metoden.

Freecell

freecellFreecell – kabaler er den kabal-typen som er mest spilt i dag. Mye av grunnen til det er at Microsoft la også denne til i sine operativ-system. Nesten hver eneste av de forskjellige Freecell oppsettene skal være mulig å overvinne.
Det er kun noen få kjente oppsett som ikke skal være mulig å løse. Dermed , i motsetning til en del andre kabaler, hvor du er avhengig av flaks – Freecell er for den dyktige kabalspilleren, men selvsagt er det også her greit å ha kunnskap om gode strategier.

Alle disse kabalene som Microsoft har «introdusert» til den store massen har senere inspirert programmerere til å lage egne versjoner av kabalene, noe vi ser tydelig igjen i dag, med mengder av variasjoner av kabalene. De største Shareware-utgavene i nyere tid er store samlinger som «Pretty Good Solitaire», «Funsol Solitaire» og «Solsuite». De gir deg hundrevis av forskjellige kabaler.

Andre kabaler

I tillegg til Klondike og Freecell, har du mange andre varianter. Du har kanskje spilt «Klokke-kabalen», eller «Ess-kabalen», «Edderkoppen», eller en kabal som er kalt opp etter oss nordmenn «Midnight Sunitaire» ? Så enten du har en PC med deg på tur, eller et Nettbrett eller en mobil, eller om du foretrekker å spille på «gamle måten» med en kortstokk, har du mange forskjellige kabaler å velge mellom, og derfor aldri et kjedelig øyeblikk !

God ferie !