For spanjoler er tapasen like viktig som vinen, men det aller viktigste er det sosiale. Folk treffes, snakker sammen og tar noe enkelt og velsmakende å spise. Tapasrettene ligger utstilt i glassdisker, men har baren eller spisestedet eget kjøkken er utvalget betydelig større. I Spania serveres ofte tapas som gratis tilbehør til drikken før middagen serveres, eller som en liten snack til et glass øl i baren.

Hva er tapas?

Tapas spaniaTapas kan vere en munnfull oliven eller kun en liten rett, også kalt fingermat. Bestiller du mer enn en rett blir det kalt “Raciones” og spanjoler som er ute sammen med venner bestiller ofte et stort fat med mange småretter slik at alle kan smake litt på alt.

Ordet tapas kommer opprinnelig fra det spanske verbet tapar, og betyr “å dekke til”, og det finnes mange historier som forteller hvordan småretten ble til. En historie er at Tapas-tradisjonen startet opprinnelig med at man serverte en skive spekeskinke over sherryglasset for å holde fluene borte. En annen historie forteller at de kongelige i Spania har æren for å ha satt i gang denne skikken. Kong Alfonso skal visst ha blitt veldig fyllesyk når han drakk uten å spise litt. Derfor skal han ha beordret alle tavernaer og barer i hans kongedømme om å servere en liten matbit med alkoholen.

Matkulturen stammer fra Andalucia området, et spansk området hvor mye av matkulturen er innspirert av den marokkanske okkupasjonen med sine krydder og smaker. Tapaskulturen ble så godt mottatt at den spredde seg fra Andalucia og til resten av Spania i rekordfart. På veien ble den utviklet til lokale variasjoner.

Tapasbar til Tapasbar

I Spania er det helt vanlig å gå fra bar til bar for å smake på hvert steds spesialiteter. Dette kalles “Ir de tapeo” og kan sammenlignes med en pub til pub runde som man er kjent med fra tidligere. Tapasrettene er stort sett rimelige, og koster rundt 1 – 3 euro for en liten smårett. Brød og aioli er standard tilbehør. Er man på ferie i Costa Blanca området, og ønsker å oppleve noe helt spesielt, da bør du leie deg en leiebil i Spania og kjøre til Gandia og få med deg det årlige tapas arrangementet “ruta del tapa”. Du vil finne slike tapasarrangement i hele Spania. En smaksopplevelse for livet!

Som i Norge er julaften en dag der også den spanske familien samles for å spise middag sammen. Middagen består, som sagt, av tapas. I timesvis kan spanjolene sitte med sin fingermat inntil hovedretten blir servert, ofte en kjøtt- eller fiskerett. Hovedretten varierer noe fra region til region, og fra familie til familie. Mange spiser fårekjøtt, andre spiser kalkun eller sjømat som krabbe, hummer og fisk. Som prikken over i´en serveres en god porsjon polvorones, marsipan og turrón til dessert.

Tapas er i dag kjent over hele verden, og har også fått en viktig rolle i Skandinavia. Tapas er super mat å servere til mange og mye kan gjøres ferdig på forhånd, og du kan gjøre det så lett eller komplisert du selv vil. Da kan du heller konsentrere deg om å underholde gjenstene istedenfor å bli fastlast på kjøkkenet. Har man flere ulike tapasvarianter, vil gjestene garantert finne noen retter de vil like.